Proč javorový sirup užívat?

Javorový sirup obsahuje mnoho minerálních látek i vitamínů s antioxidačními a dalšími pozitivními účinky na lidské zdraví.

Javorový sirup je zdravější alternativou bílého cukru. Sirup obsahuje cca max. 5% fruktózy, 5% glukózy a 66% sacharózy. Můžete si jím osladit palačinky, lívance, ale i třeba čaj a kávu. Všem pokrmům propůjčí svou lahodnou, karamelovou chuť i výjimečnou vůni.

Chcete-li javorovým sirupem nahradit bílý cukr ve vašich receptech, držte se jednoduchého pravidla: místo 4 dílů bílého cukru, použijte 3 díly javorového sirupu.

Antioxidační kapacita javorového sirupu

Molekuly antioxidantů omezují aktivitu kyslíkových radikálů, čímž snižují pravděpodobnost jejich vzniku nebo je převádějí do méně reaktivních nebo nereaktivních stavů. Svými vlastnostmi se tak antioxidanty podílejí na ochraně našeho imunitního systému a hovoří se i o jejich schopnosti zpomalovat proces stárnutí a pozitivním vlivu na naše srdce.

  • Javorový sirup se díky podílu vitamínů, stopových prvků a polyfenolů výrazně liší od ostatních sladidel. To jej řadí mezi ovoce a zeleninu v tabulce antioxidační kapacity.
  • Dle posledních studií javorový sirup nepůsobí stejné výkyvy hladiny krevního inzulínu, jako jiné cukry.
  • Javorový sirup obsahuje prospěšné polyfenoly, které nalezneme i v bobulích, rajčatech, čaji, červeném víně, zrnech a lněném semínku.

Nutriční hodnoty javorového sirupu

Javorový sirup je vynikajícím zdrojem minerálních látek a vitamínů. Na rozdíl od jiných druhů sladidel se vyznačuje vysokým podílem pro tělo velmi důležitých prvků. Není tak pouhými tzv. „prázdnými kaloriemi“.

Mangan je nezbytný stopový prvek pro náš organizmus. Ovlivňuje činnost mozku, vývoj chrupavek a kostí, paměť, odolnost nervů i funkce pohlavních žláz. Také je silným antioxidantem.

Riboflavin (B2) je vitamin prospěšný naší pokožce, vlasům, nehtům, nervové soustavě, očím a mnoha dalším oblastem našeho těla. Zvýšený přísun B2 se doporučuje preventivně u těhotných žen, rekonvalescentů a ve stáří.

Zinek, Magnesium, Calcium a Draslík jsou další nezbytné minerály. Podílejí se na dobrém stavu naší nervové soustavy, pokožky, vlasů, nehtů, energii, plodnosti, kostí, zubů. Snižují naši únavu a působí antioxidantně. Pomáhají udržovat v normě náš krevní tlak, trávení a vyprazdňování. Zároveň mohou napomáhat při předcházení cévních mozkových příhod.

Množství v 60 ml hodnoty uvedené v % DDD* Javorový sirup Med Cukr Hnědý cukr Agávový sirup
Mangan 100 3 0 9 0
Riboflavin (B2) 37 2 1 0 0
Zinek 18 2 0 1 0
Magnesium 7 1 0 7 0
Draslík 5 1 0 6 0
Calcium 5 0 0 5 0
Kalorie 217 261 196 211 256
Javorový sirup 53
Cukr 70
Med 90
Hroznový cukr 100

GLYKEMICKÝ INDEX JAVOROVÉHO SIRUPU

Javorový sirup se vyznačuje nízkým Glykemickým indexem – 53. Je to jedna z jeho špičkových vlastností, díky které se stává zdravou alternativou sladidla. Co ale vlastně GI vyjadřuje a jaká jeho hodnota je pro váš organismus optimální?
Zjednodušeně řečeno Glykemický index udává rychlost přeměny sacharidů v glukózu, která se následně dostává do krevního oběhu. Čím má potravina vyšší hodnotu GI, tím se nám hladina cukru v krvi rychleji zvedá a stejně rychle zase klesá, my tak dostáváme brzy hlad a ještě se nám ukládá velké množství cukrů v podobě tuku na místa, kde ho mít rozhodně nechceme.
V následující tabulce je porovnání hodnoty GI u jednotlivých druhů sladidel.

Koupit
Javorový sirup
Javorový sirup
NATUREVIA
335g Koupit