Co je javorový sirup a jak vzniká?

Javorový sirup NATUREVIA 335g

Tento lahodný nektar pro vás dovážíme z rodinné farmy přímo v srdci kanadské provincie Ontario. O jeho špičkovou kvalitu se zasloužilo tamější specifické klima, výjimečná péče farmářů o jejich stromy a dodržení tradičních výrobních postupů.

  • 100% ČISTÝ JAVOROVÝ SIRUP Grade A
  • vyráběný tradičním způsobem z mízy kanadských cukerných javorů na rodinné farmě v Ontariu (Kanada)
  • hustý, s jemnou a delikátní chutí karamelu
  • obsahuje vitamíny A, B2, B5, B6, D, niacin, biotin, kyselinu listovou, aminokyseliny a minerální látky (zinek, železo, draslík, mangan, vápník, fosfor, hořčík, aj.)

Sběr mízy

Javorový sirup se vyrábí z mízy stromů javoru cukrového (acer saccharum). K získání dostatečného množství javorové mízy je třeba alespoň 40 let starý strom. Strom je pro odběr mízy navrtán při teplotách pod bodem mrazu (zabraňuje se tak poškození stromu) a do otvoru je nainstalován kohoutek, kterým se na jaře potrubím odvádí míza k samotnému zpracování.

Zpracování mízy

Mízu je nutné zahustit. Zahušťování Javorového sirupu NATUREVIA probíhá propojením tradičních a moderních technologií. Nejprve se využívá tzv. reverzní osmózy – tekutina je protlačována přes jemný filtr s membránou, která oddělí tekutinu od molekul cukru. Reverzní osmóza je velmi šetrná technologie, která pomáhá farmě k vyšší efektivitě, úspoře energie a vyšší kvalitě konečného produktu. Výsledkem je vysoce koncentrovaný roztok, který je následně odpařován pomocí varu. Javorový sirup NATUREVIA je po dobu několika hodin odpařován tradičním způsobem ve dřevem vytápěných výparnících a následně skladován v sudech. Jedině tak si sirup zachová svou charakteristickou vůni i chuť.

Kvalita javorového sirupu

Mezi javorovými sirupy se najde v jejich výrobě mnoho rozdílů a kvalita je proto mnohdy kolísavá. Kvalitní sirupy nepotřebují žádné doslazování ani příměsi. Základní pomůckou ve výběru sirupu je označení Grade A – D. Přičemž Grade A je jemný sirup nejvyšší kvality a delikátní chuti. Grade D se hodí už spíše pro pečení a gastronomii.

Certifikát ECOCERT

Rodinná farma, ze které javorový sirup NATUREVIA dovážíme, se nově může pochlubit certifikátem nezávislé mezinárodní společnosti zabývající se kontrolou a certifikací výrobků obsahující suroviny z kontrolovaného ekologického zemědělství. Bližší inforamce o Ecocertu Canada naleznete ZDE.

Tato velmi přísná kontrola probíhá opakovaně během sezóny a u výrobců hlídá především:

  • Šetrnou a dostačující péči o stromy, ze kterých je míza odebírána
  • Absenci jakýchkoliv přísad v hotovém sirupu
  • Užití pouze schválených a ekologických čistících prostředků pro výparníky, hadice a ostatní zařízení přicházejících při výrobě do kontaktu s mízou
Koupit
Javorový sirup
Javorový sirup
NATUREVIA
335g Koupit